fredag 31 januari 2014

Oberammergau

Inleder dagen med ett kort löppass precis innan solen når över bergstopparna. Fortsätter med frukost och kort därefter avfärd med bussen till Oberammergau och nummerlappsutdelningen. Några timmar senare lämnar vi den lilla staden och tar sikte på Ettal och dagens skidpass i sol och vackra omgivningar.

Det är två dagar kvar. Och fortfarande är väderutsikterna väldigt osäkra. Plusgrader och regn? Eller nysnö? Klister eller burkvalla?

Det är väder och valla som bekymrar oss - i övrigt har vi inget att klaga på :-)





torsdag 30 januari 2014

Fina dagar

En natt i bussen, stor tysk välkomstfrukost på hotellet och lokalbuss till Ettal- sen är vi ute i skidspåret.

Vi börjar bekanta oss med både våra medresenärer och omgivningen. Det blir fina dagar detta :-)


onsdag 29 januari 2014

Skidgänget

Ett stort reportage i tidningen i morse - om Vasaloppsträningen. Därefter fortsätter dagen i en riktig skidanda. Vi påbörjar nämligen vår resa till Tyskland och König Ludwig Lauf.

Tåg till Malmö där vi just nu väntar på buss för vidare färd :-)

Ett gediget skidgäng. Fem skidtjejer. Nu så - vi är på väg.


tisdag 28 januari 2014

Föreläsning om kost

I går var det dags för föreläsning igen. Kost och framför allt i samband med träning. Det är friidrottsungdomar som ska kunna få en fördel av att äta bra. Vi kör rekommendationerna enligt Luleå och Malmö hockey: Uteslut (eller dra ner på) gluten, socker och halvfabrikat. Satsa på näringstät ekologisk mat :-)

söndag 26 januari 2014

Bitande kyla och positivt besked

Det är en bitande kyla. Det skulle möjligen vara de fina klubbresultaten under Tour de Mössebergs andra dag, som värmer lite. Och det träningspass på den ca 800 meter långa banan som är öppen på eftermiddag. Åker runt, runt nästan exakt en och en halv timme. Faktiskt inte i ett och samma tempo hela tiden, utan med ett antal stakintervaller.

Lite för att toppa formen - för i dag fick vi det besked vi väntat och hoppats på: König Ludwig Lauf går av stapeln som planerat på söndag! Möjligen en annan bansträckning, på grund av den snöbrist som råder i området. Men vad gör det? På onsdag bär det i väg!

lördag 25 januari 2014

Vila?

Det är katastrof. Nästan lika illa som att vara sjuk eller skadad. En helg utan skidåkning. Jag sitter i bilen och byter om till löparskor. Dock har jag ingen aning om att ordet katastrof ska få en helt annan innebörd, bara en timme senare.

Nu ska jag ta mig runt elljusspåret, mer för att reka hur illa det är med skidspåren. Jag är i Falköping eller rättare sagt uppe uppe på Mösseberg, där spåren visserligen är perfekta - för ungdoms- och juniortävlingen Tour de Mösseberg :-) Ingen hänsyn tas till en motionär som har König Ludwig Lauf endast en vecka bort (om det nu inte blir inställt, vilket vi inte vet förrän i morgon).

Då jag sprungit kanske halva rundan, där grus i skidspåren dyker upp med en alltför tät regelbundenhet, märker jag plötsligt att en backe på kanske 75 meter är helt snötäckt, helt utan den gråa nyansen av grus. Jag springer den korta vägen som är kvar till bilen, gör ett snabbt skobyte samt greppar skidor och stavar. Tio stakintervaller uppför backen är ändå bättre än inget.

Hinner i god tid till sprintdeltävlingens semifinal. Olof gör sitt bästa och är nöjd. Det bli ingen final men att ta sig till semi är inte så dåligt. Sen är det Carl. Laddad som aldrig förr. Starten går, han vinglar till- och ramlar. KATASTROF! Är man 12 år och går in för det man gör- är detta katastrof. Ordet får som sagt en helt annan innebörd och jag inser att jag överlever en helg utan direkt skidträning.

Då vi efter sprinten åker till Varnhem för att installera packning på klostervandrarhemmet och äta, hinner jag med 20 snabba löpminuter till :-) Backe. Som sagt, all träning är bättre än inget.

Nu väntar kvällens klassiska distansdeltävling för barnen, tillbaka till Mösseberg.

Vila? Det gör vi ett annat år.






fredag 24 januari 2014

Saalbach 11-19/7 och 19-27/7

Läste nyligen om studier som visar att den som har en resa att se fram emot höjer sina lyckonivåer. Så varför inte redan nu boka in sommarens resa? Med mig som vandringsledare :-)

Följ med till Saalbach och vandra! Läs om resorna i menyn till höger.


torsdag 23 januari 2014

Om att fylla år

Egentligen började firandet redan i går. Före tjejmiddagen är åtminstone halva gänget ute och springer. 

En tidig morgon med uppvaktning står sedan i tur, efter en mycket trevlig kväll.

Lunchstyrka på jobbet är ju rena födelsedagsönskningen och faktum är att just den står på schemat denna dag.

Kvällen fortsätter sedan med - skidträning uppe vid skidstugan. Att fylla på en torsdag är tydligen rena lyckokastet för en träningsinbiten skidåkare.

Men detta är inte allt. I morgon har familjen lovat middag - och musikunderhållning. Dessutom: Mamma, när vi lagar maten får du åka till Skidstugan och träna!

Barn vet vad en mamma önskar sig.


måndag 20 januari 2014

Skidskola

Vi har en alldeles ny konstsnöanläggning. Spåren går som på räls och den för närvarande 1,6 km långa slingan är i kväll välbesökt.

Själv tillbringar jag min vilodag i spåret -  som skidledare. Adepterna är mestadels nybörjare, men väldigt duktiga :-) Stakning och diagonal hinner vi med innan timmen har gått.

Och jag tänker då jag lämnar spåret, skidanläggningen och alla nya entusiaster, att detta kommer att bli större och bättre än vi kunnat föreställa oss. Vilka möjligheter som ges - tack vare konstsnön.

söndag 19 januari 2014

Mil efter mil i Grönklitt

Grundträning, tillräcklig styrka plus rörlighet och helst en bländande teknik. Känns inte som jag kan pricka in något av ovanstående för tillfället. Vad gäller åkningen har jag en bit kvar. Och ganska uppenbart blir det så här fjärde dagen på lägret.

Reparera förlusten av minskad träningsmängd, sommarens och höstens grundträning, går inte nu. Men teknik, rörlighet och styrka är ändå begrepp som jag praktiserar i allt större mängd. 

Styrka och rörlighet har till och med varit trevliga inslag i vår stuga hela helgen och teknikträning har genomförts som planerat.

Har tänkt teknik stora delar av träningen. Mil efter mil. Det går nog åt rätt håll. Åtminstone.

Men helt klart krävs mer innan skidåkningen tar vid på vintern. Det krävs en grundtränad kropp, både rent konditionsmässigt och styrkemässigt. Och för att få till tekniken behövs också rörligheten.

Det går åt rätt håll. Men jag har att jobba på.



fredag 17 januari 2014

Träningsläger




Grönklitt verkar ha allt vi önskar just nu. Idag visar temperaturen tillräckligt mycket minus, spåren är nyuppkörda och solen kikar fram. Perfekt för ett träningsläger.

Andra passet genomförs nu på förmiddagen. Gårdagens kvällspass var lägrets premiärpass. Och nästa pass, alldeles strax, handlar om teknik. 

Mitt förmiddagspass blev längre än jag tänkt. Det blir ett pass utan både klocka och kilometermarkeringar, vilket så här i efterhand visade sig vara nästan fem mil och 4.5 timme :-) Hade nog behövt vila i stället för den väntade tekniken. 

Men är det träningsläger så är det.

onsdag 15 januari 2014

Träningsåret 2013

Det är verkligen hög tid att summera ner träningsåret 2013. Ett år som både började och slutade i skidparadiset Idre Fjäll.


Många mil i benen efter nyårsveckan ökades på både hemma och några veckor senare på träningslägret i Orsa.


Några veckor senare var det dags för tävlingspremiär. IKHP:s långlopp, fyra mil på en 2 km-bana. Eftersom jag var ensam dam är kanske inte förstaplatsen något att prata om. Däremot är jag väldigt stolt över Folkhälsopriset i Jönköpings län, som helt oväntat tilldelades mig, ungefär vid samma tidpunkt.


Sen är det dags för vinterns höjdare nummer ett. Både vad gäller skidåkning, mat, trevligt sällskap, boende, ja allt: Neukirchen am Grossvenediger. En vecka i alpparadiset :-)


Hemkommen från Alperna återstod bara en vecka till årets Vasalopp. Det gick...sådär. Vet inte varför men detta år hade jag inte samma energi som året innan, trots bra träning under vintern. Inte min dag, helt enkelt.


Veckan efter är det dags för Falun och Lilla SS. En förkylning sätter stopp för träning i de fantastiska spåren på Lugnet. Först nästan en månad senare sätter jag i gång med träningen igen. Men sen börjar jag faktiskt att springa. Det var ett tag sen sist. En skadad vad och höft satte stopp för det under hösten.

Första helgen i maj åker jag skidor igen. Det är skidkonvent inklusive skidåkning i Åre.


Hela maj är annars rent bedrövligt träningsmässigt. Är det inte Skottland eller Stockholm är det friidrottsträningar och tävlingar där det inte ges utrymme för egen träning.


Början av juni är inte bättre det heller. Det är Riga och Stockholm och inte mycket träning alls.


Men sen, veckan före midsommar, väntar några dagar i Grönklitt. TRÄNING!


Sommarens stora begivenhet är Minbussresan till Österrike och Italien. Tidiga morgonpass i underbar natur :-) Fantastiska veckor trots frånvaron av den viktiga sommarträningen.


Hinner i stort sett bara hem innan min knäskada är ett faktum. Hopparknä. Veckan efter väntar vandring i Kirchberg - med skadat knä.


Tillbaka i vardagen igen plockar jag fram rullskidorna. Det är dessa jag får förlita mig på. Men veckan efter upptäcker jag faktiskt en annan träningsform. Cykling. Vilket jag testar på nere i Kroatien.


Jag införskaffar sedan en egen mountinbike och kombinerar rullskidor och cykel. Innan augusti är slut har dock nästa skada uppenbarat sig. En krossad tå. Får halta mig igenom fyra veckor, varav en i Skottland.


Mitt i all bedrövelse kommer ändå Interspormagasinet under hösten. Sen är det Expressen och D-vitamin och stort reportage i SmålandsTidningen :-)





Rullskidor och något cykelpass på helgen. Och ett och annat styrkepass. Mer blir det inte. Jo, skidåkning i Torsby.


Och ytterligare skidåkning i Idre en vecka senare. Det är Skidcoachutbildningens första del av tre. Men det är inte tid för egen åkning, men nog så nyttigt att träna teknik.


Två julmarknadshelger och en Göteborgshelg. Tiden innan jul är fullbokad och förutom ett och annat kort löppass (äntligen) så blir det inte mycket träning. Knäet är inte bra men det går att springa. Lite. 

Jul och nyår. Och ingen snö. I stället handlar december månad mest om "nyttiga" recept.


Avslutar ändå året på bästa sätt. Med skidåkning, riktigt bra träning och trevligt sällskap.


Nu är det dags att blicka framåt. Återbesök hos sjukgymnasten nyligen resulterade i nya stretchövningar för att sträcka ut lårmuskeln på den sida knäet gör ont. Ändå är det bättre. Kan springa 5-6 km och känner inte så mycket efteråt. Styrketränat, eller cirkeltränat, har jag gjort mer än tidigare. Jag har cirka 22 mil i benen och ett antal rullskidmil. Nu är det nya tag som gäller. För visst ska 2014 bli ett träningsår igen. Det är ju ändå en träningsblogg jag försöker hålla liv i. Och en skidåkare behöver - träning.
























Det här med skidåkning

Äntligen är det vitt på marken. Och snökanonerna har gått för fullt - fram tills i går. Just nu är det bara de mest hängivna, klubbens ungdomar som i går var 19 stycken, som skejtar runt på en bana på kanske 200 meter. Vi övriga hängivna skidåkare väntar troget. Vi vet. Snart blir det skidåkning.

För egen del blir det denna morgon ett löppass i det vintriga väglaget. Lite uppvärmning inför morgondagen då det står just skidåkning, på schemat :-) Åtminstone ett kvällspass, eftersom vi då har nått Grönklitt och årets skidläger.

Just nu är det alltså i väntan på en av vinterns bästa helger. Och den innehållet givetvis mycket - skidåkning.


söndag 12 januari 2014

Kalljäst glutenfritt bröd

Blanda ut en nypa jäst i 4 dl kallt vatten och 1 dl rapsolja. Tillsätt 2 msk fiberhusk och låt det svälla några minuter. Därefter ska följande i: 4 dl havregryn, 1/2 dl chiafrön, 1/2 dl nyponskalsmjöl, 1/2 dl rismjöl och en 1/2 dl bovetemjöl. Arbeta degen väl, gärna i en assistent. Forma sedan bullar av den ganska kladdiga degen :-)

Låt bullarna jästa i kylskåp över natten och grädda dem på morgonen i 200 grader i ca15 minuter.

Vill du byta ut någon av mjölsorterna till kokosmjöl, mandelmjöl, hirsflingor eller liknande så går det säkert alldeles utmärkt!

Hoppas det smakar!

lördag 11 januari 2014

Telekonsult Arena Växjö

Snön lyser med sin frånvaro och detsamma gör kylan. I stället åker vi till Växjö och Telekonsult Arena. 

Uppvärmning, löpskolning och häckövningar. Därefter tränar vi individuellt. Några hoppar, några sprintar, några kastar och ett par stycken följer med mig ner till styrkehörnan. Vi kör ett 15-minuterspass med fem olika övningar, 10 repetitioner och utan vila mellan.

Inspirerande miljö, men det är klart - det är snö och skidåkning som önskas just nu.


torsdag 9 januari 2014

Stavgång och styrka

Blött värre i kväll. Efter uppvärmning i snöblandat regn, med totalblöta fötter som resultat, fortsätter vi med stavgång i pulkabacken - i lika vått underlag. 

Sista 10 minuter inomhus utan både strumpor och skor. Inomhusstyrkan sätter punkt för träningen och den varma duschen tar vid.

Lunchstyrka

Inspirerad av en skidkollega kör jag i dag ett crossfitinspirerat lunchstyrkepass på arbetet. Vi är några få tappra som genomför 10 minuters styrka efter egen förmåga. Fem stationer: Dips, berpees, situps, utfallsupphopp och plankan upp och ner (från plankan och upp i armhävningsställning). 10 gånger per övning och sedan byte till nästa övning. Ju mer vältränad desto mindre vila mellan övningarna :-)