tisdag 30 april 2013

Det bådar gott

När inte bara vardagen rullar på i 190 utan även helger och helgdagar, ja då är det skönt att vara hel och frisk. Kunna ge sig ut på ett långpass. En lisa för själen och efter passet en skön avslappning för kroppen. I tankarna under löpningen bocka av det som varit och rikta fokus framåt.

Med andra ord går tankarna denna dag först till helgen i Åhus. De vackra, böljande kullarna, det kalla havet, de många skratten och de flitiga stegen. Därefter skiftar jag fokus. Ett fokus betydligt längre norrut. Åre. För just nu är jag mitt emellan två orter, två helger och två upplevelser. Kommande helg väntar nämligen Åre. Förväntningarna är höga. Förhoppningar om bra skidföre, intressanta föreläsningar och inspiration i allmänhet.

Men åter tillbaka till nuet. Ett långpass är avklarat. Och jag checkar: Höften? Ok. Vaden? Ok.

Gårdagens sjukgymnastbesök innebar fler rörlighetsövningar än jag någonsin gjort. Och massagetiden något senare resulterade i ännu mindre spända muskler.

Det bådar gott det här.

söndag 28 april 2013

Brösarps Backar

Dagens vandring är förlagd till Brösarps Backar. I bästa väder, med trevliga människor och i en sagolik natur, går vi drygt 13 km. En fantastisk dag helt enkelt :)

Ett kort men intensivt rullskidpass med Olof avslutar en helg som gett minnen och energi för ett tag framåt.









lördag 27 april 2013

Vandring i Åhus

Äntligen dags för vandringshelgen i Åhus.

Efter bussfärd ner till Skåneidyllen, incheckning och god lunch åker vi gemensamt ut till Yngsjö Havsbad. 54 stycken är vi som i varierat tempo tar oss utmed havet ända fram till Åhus stad och sedan upp till Åhus Strand.

En fantastisk vandring och sol på det.







Morgonpass

Det är vår i luften. Fågelkvitter och känslan av att handskarna ( och mössan?) inte hade behövts.

Malin och jag är uppe före de flesta denna lördagsmorgon. Lugnt och stilla och inte en själ möter vi.

6 km-rundan, den via Kisavägen. Vi springer 10 stycken 1- minutersintervaller med 30 sekunders vila. Två minuters vila efter fem genomförda.

Denna vårdag kunde knappt börja bättre :-)

torsdag 25 april 2013

70/20

70/20. Siffror som inger respekt. En minut och tio sekunder fullt ös. Hämta andan. Fullt ös igen. Sammanlagt 12 gånger med längre vila vid hälften.

Det är till och med värre än förra veckan. Men tolv intervaller går fort. Är man några stycken blir det också roligare. Vi joggar sakta tillbaka till Skidstugan och 10 minuters cirkelträning.

Ännu en torsdagsträning. Och ännu ett pass till handlingarna. Vilken grundträning vi bygger. Och än är det bara april.

onsdag 24 april 2013

Zonträff och morgonpass

Mycket handlar om skidåkning denna vecka. Måndagens styrelsemöte i Smålands Skidförbund avlöstes av gårdagens Zonträff i Forserum och ikväll väntar Skidting i Vrigstad.

Det blir inte mycket tid över till träning sådana dagar.

Om man inte utnyttjar den tidiga morgonen.

Tio minuters lugn löpning följt av 12 stycken 1 minuters intervaller med 30 sekunders gåvila. Några minuters lugn jogg, stretch, dusch, frukost och i väg.

Och samtidigt som en ny dag gryr ser jag fram emot ännu en skidkväll :-)



tisdag 23 april 2013

Vandringsresa


Följ med till Neukirchen i sommar. Med avresa den 29/6 och drygt en vecka framåt. Bussresa med övernattning på både dit- och hemresa. Vandring i fem dagar i det supervackra Neukirchen med omnejd.

Och inte bara vandring, här bjuds på fantastisk mat och avkopplande spa.

Perfekt att cykla, perfekt att åka rullskidor och super att springa :-) Och härlig vandring på det!

söndag 21 april 2013

Från orientering via löpning till rullskidor

Det tar längre tid än beräknat att ta sig mellan Skene och Gällstad, där man i dag arrangerar orienteringstävling. På grund av tidsbrist blir det uppvärmning till start direkt då vi anländer till den tillfälliga parkeringsplatsen på den steniga ängen.

Om allt flutit på till den 1400 meter långt bort liggande starten, hade det inte varit några problem. Men det gör det inte. Jag tappar Olofs pinne och vi vänder för att leta. Efter misslyckat försök att hitta en liten orangefärgad sak fortsätter vi i full fart mot starten, i fast förvissningen om att någon hjälpsam själ hittat och lämnat in den där. Vi har dock inget flyt, i stället blir det lånepinne.

Säsongspremiären i orienteringsskogen börjar inte på bästa sett.

Den rullskidskadade mannen är ännu ej helt återställd. Ingen orientering för honom alltså. Även jag avstår. Satsar i stället allt krut på ett, vid hemkomst, för mig långt löppass i solskenet.

Repris på förra veckans pass. Styrka på det.

När jag några timmar senare får förfrågan om ett rullskidpass är jag inte sen att säga ja. Det bli några stakintervaller på nya cykelvägen.

Men sen är det färdigtränat för denna helg.
En helg som, med undantag av den borttappade pinnen, blir riktigt bra.







lördag 20 april 2013

Vårtecken

Ett säkert vårtecken. Rullskidor.

Med utgångspunkt från Skene åker jag en halvtimme i riktning mot Kinna - Rydal. Sen händer det. Remmen går sönder på ena staven. Det blir att hålla i staven hela vägen tillbaka, utan att släppa den.

Det blir ändå ok träning. Dessutom uppvärmning innan då Olof och jag kör intervall med en springande Carl.

Sol och varmare än på länge. Nu är det väl ändå vår?





torsdag 18 april 2013

Intervaller

Så trött har jag inte varit sen Vasaloppet.

Dagens intervallpass är ingen behaglig historia. 1-2-3-4 - längre vila och slutligen 4-3-2-1 minuter med en minuts vila mellan.

Jag har Anna och Anki jagandes bakom och framför springer urstarka Christina. Oj, oj vad jobbigt.

10 minuters styrka avrundar passet.

Sen är veckans träning vid Skidstugan till ända. I dag är vi bara fem stycken. Men då är minst lika många, som brukar vara med oss, ledare för orienteringsungdomarna. Vilka har träning samtidigt.

De går miste om mjölksyra och kanske lite blodsmak :-)



onsdag 17 april 2013

Träningsdag 25/8



Häng med på träningsdag söndagen den 25/8. Vi samlas vid Skidstugan klockan 10.00. Ett löppass och ett stavpass i backe. Vi ordnar med något att äta mellan passen (självkostnadspris).

Omklädning och dusch finns vid Skidstugan.

Anmälan till mig: cilla.hedin@telia.com eller Gunilla eller Anna, senast 18/8.

Välkomna!

tisdag 16 april 2013

Qvensåsbacken

Det är maxpuls då vi närmar oss slutet av backen. Och det är lika jobbigt alla tre gånger.

På dagens träningsprogram står backträning och Anna och jag utmanar Qvensåsbacken.

Hela passet tar 47 minuter och vi bättrar på kilometerstatistiken med 7.5 km.

Kort och effektivt. Igen.





måndag 15 april 2013

Friidrottsträning

Helt utan snö. Löparbanorna ser ut som vanligt. Inga problem att genomföra dagens pass med andra ord.

Maria och jag håller i träningen som ser nästan exakt ut som förra veckan - med undantaget att veckans pass är tuffare. Fler intervaller och mindre vila.

Nu är det över. Och jag har redan glömt hur jobbigt det var.

söndag 14 april 2013

Tema idrottshelg

Tema för helgen är idrott. Från fredagens löpning till söndagens träningspass. Det handlar om idrott även om det inte är träning vid alla tillfällen.

I stort sett hela lördagen tillbringas i Tranås. Där genomförs i sporthallen den friidrottstävling som förra året blev inställd. Men i år går Swedbankspelen av stapeln som vanligt. Många är de unga deltagarna från ESIK som kämpar väl om medaljer och egna personliga rekord.

Tema idrottshelg fortsätter. Friidrotten avlöses av kvällens skidfest. Vi sätter punkt för årets säsong genom att träffas, äta god mat och ha allmänt trevligt. James... eller Claes ansvarar på ett mycket proffsigt sätt för kvällens Bondfrågesport. Och när vi nu lämnat skidspåren och är inne på allmänbildning i allmänhet och musikfrågor i synnerhet glänser Anette som vanligt upp.

Söndagen börjar med frukostmöte. Direkt från sovmorgon till Stensberg och klubbordförande Didriks frukostbord. Nu handlar det om friidrott igen och på dagens agenda står årets Stadslopp. Ett Stadslopp som till nästa år firar jubileum. 30 år. Men det är årets lopp som diskuteras runt bordet. Troligtvis det bästa loppet - hittills.

Dagens löppass är långt. Åtminstone för den som varit skadad länge. Det blir 14 km och antagligen längre än på minst ett år. Styrkan efteråt, cirkelträning i trädgården, är främst i förebyggande syfte. Övningar för vaden och höften är givna. Går det att undvika vadbristningar och höftproblem är jag mer än nöjd.

Tema idrottshelg lider mot sitt slut. Åtminstone vad gäller idrott. Men i morgon är en ny dag och en ny vecka. Och mer idrott.









fredag 12 april 2013

Känslan efter ett löppass

Qvensås igen. Samma plats som för två dagar sen. Men helt olika.

Tar backen från andra hållet. Springer distans i stället för backträning. Regn i stället för sol. Och sällskap i stället för att vara själv. Med på cykel är nämligen Olof.

Men en sak är precis likadan som sist. Känslan efter ett löppass. Den slår det mesta.

onsdag 10 april 2013

Backträning

Den ser ganska oansenlig ut. Backen i Qvensås. Men det är den inte.

I dag tar det ca 1.45 minuter förbi P-skylten och upp till toppen. Detta upprepar jag fyra gånger.

Inser direkt att tempot är lägre än sist. Då hade jag Malin som jagade upp farten. Nu är jag själv. Men det blir ett bra pass ändå.

Hinner också att njuta av vackra vårvyer då jag joggandes tar mig ner efter kraftsamlingen upp.

Avslutar med 15 minuters styrka.

Jodå, rätt så nöjd :-)



måndag 8 april 2013

Eksjö Södra friidrott

Nya tider. Vår. Utomhusträning. Det finns hopp. Men snölagret på löparbanan gör inte tillvaron så lätt för de sugna friidrottsutövarna.

Det går ändå att springa där. Efter uppvärmning på cykelvägen, smidighet samt löpskolningsövningar kör vi i gång dagens intervaller på löparbanan. 200 m, 150 m, 100 m, 50 m med gåvila mellan. Dessa intervaller körs två gånger. Sedan hopp i läktartrappan. Ett sakta joggvarv runt hela banan och avslutningsvis stretch.

En timmes träning. Nu får vi hoppas snabbheten håller i sig till lördag. Då väntar Tranås inomhustävling.



söndag 7 april 2013

Simrishamn

Vi lämnar ett soligt och nära nog fullbelagt Åhus Strand direkt efter frukost. Dagens mål är Simrishamn. Med rötter i Hammenhög och sedan länge inflyttade släktingar, får oväntat smålandsbesök.

En trevlig och otroligt innehållsrik helg avrundas strax innan vi är tillbaka, med en koll på statusläget för friidrottsarenan. Bara knappt löpbar. Men det blir träning där i morgon ändå.

Avslutningsvis ett kort löppass följt av styrka. Som grädde på moset. Efter alla nya intryck.







lördag 6 april 2013

Åhus Strand

En dag med vackra vyer. Vi startar från Åhus Strand och tar oss ner till Brösarps Backar. Stopp vid Andarum, Hallamölla och Vantalängan.

Därefter kustvandring med start vid Yngsjö Havsbad. Vid Revhaken kollar vi in Ålaboden som förhoppningsvis är öppen om tre veckor.

Återkommer till Revhaken då jag senare tar en löptur från Åhus Strand och dit.

Har också avnjutit god mat och fantastisk service.

Om tre veckor är det dags igen :-) Undrar just om snön är helt borta då?











fredag 5 april 2013

Allt för vandring


Nu är det faktiskt vandring som gäller. Fast inte i Österrike. Inte heller i svenska fjällen.


Däremot ser jag fram emot en helg i Skåne. Vandring i Skåne. Och i kväll kikar jag runt här för att se om det är något som behöver kompletteras - till nästa gång.

Håll utkik i morgon, då kommer rapport från Åhus :-)