torsdag 29 november 2012

Restaurangtips

Vill du ha näringsrik, ekologisk, klimatsmart, vegetarisk och supergod mat som aldrig upphettats över 42 grader? Då har jag restaurangen för dig. Men helst ska du ha vägarna förbi Malmö och dessutom ha gott om tid på dig. På denna plats är det lugn som råder. Ingen stress. Maten hackas i ordning efter konstens alla regler, då beställningen gjorts. Detta är mat som låter både kropp och sinne må bra även efteråt :-)

Restaurangen heter Raw Food House och ligger på Friisgatan 8 i Malmö.

Som sagt, du får inte ha bråttom- att tugga sig igenom en raw food middag tar sin tid :-)

onsdag 28 november 2012

Tjejkväll

Snacka om Tjejkväll :-) Här ordnar Smålands Skidförbund tillsammans med Jenny Limby från Svenska Skidförbundet en träningskväll med efterföljande middag och föreläsning. Syftet med kvällen är att skapa gemenskap och intresse. Längdskidåkningen bland yngre tjejer kan bli större i Småland och detta är ett sätt att väcka intresse för sporten.

Med tanke på antalet skidåkande tjejer i distriktet är det verkligen en positiv överraskning då det visar sig vara över femtio skidentusiaster samlade i Landsbro denna kväll. 50 stycken!

Carola, som är en av arrangörerna har tidigare under dagen medverkat i radion där hon pratat om den kommande skidkvällen. Men Vetlandaposten kunde inte komma - de hade ju en basketmatch i Nässjö, som tydligen var viktigare :-)

Således utan någon tidningsreporter, avverkas under ledning av Jenny Limby, ett härligt styrke- och rörlighetspass. Efter dusch och middag får vi sedan ta del av Jennys karriär och tips från henne till oss som brinner för träning.

Jag tänker, så här morgonen efter, hur många är egentligen intresserade av en basketmatch? Det måste väl finnas massor av sådana att rapportera från? En skidkväll med 50 träningsintresserade damer, är inte något man upplever varje vecka.

Tack Carola, Malin och Jenny för en toppenkväll!

söndag 25 november 2012

Rullskidor och skidor

Tänk om man var i Gällivare nu :-) I stället blir det rullskidor. Drygt en timme - men sen är det Vinterstudion och Hellnerstadion som gäller.

lördag 24 november 2012

New York



Ännu ett restips. Om jag skulle få välja ett resmål, är det - New York. Och då det är exakt en månad kvar till julafton får detta bli både res- och julklappstips.

Tänk att börja sin dag med en morgonjogg i Central Park och sen ha hela dagen framför sig - i världens häftigaste stad :-)

fredag 23 november 2012

Rehab för vaden

Rehabträning för mig stavas rullskidåkning. I dag med frånskjut - och känner inget i vaden.

Det mörknar fort därför vänder jag redan efter 20 minuter. Får ändå sammanlagt drygt halvtimmen på Skurugatavägen. Det räcker för att hämta kraft. I morgon blir en tuff dag. Då väntar Malmö, Raw Food restaurang, fika och shopping :-)

Morgonpromenad

Det är lagom att ta med tidingen när jag kommer tillbaka. Har på obestämd tid lämnat elimotionerandet och lagt mig mer i nivå med en motionär. Åtminstone vad gäller morgonpass. Dagens tidiga promenad varar 45 minuter, ger frisk luft, ny energi och en och annan svettdroppe.

Det är ett bra sätt att starta dagen. För att sedan avnjuta frukost och läsa färska nyheter.

onsdag 21 november 2012

Heja Lövhult

Efter att Nässjö Ski för en tid sedan gick ut med att man till vintern tänker ta betalt för att åka på konstsnöbanan, har protesterna inte låtit vänta på sig.

I dag är det en ny artikel. Alla timmar klubbmedlemmarna bidragit med samt kostnader för att tillverka snö.

Jag anser det är helt naturligt att ta betalt. Heja Nässjö Ski :-) Till vintern hoppas jag på kanon(!)fina spår. Det är värt varenda krona i spåravgift.

tisdag 20 november 2012

Ljus i mörkret

En mörk, glåmig och ganska trist tisdag i november lyser ändå Lövhult upp som ett hopp den bäcksvarta kvällen. Gubbvaden sätter stopp för träning men jag stakar utan att anstränga vaden medan de två ungdomarna skejtar på. Ett varv på femman och några gånger i backen.

Då vi är nästan klara uppenbarar sig ett jättegäng med rullskidåkare. Med rejla reflexvästar syns de på långt håll. Troligtvis ambitiösa Vasaloppsåkare. Även Nässjös ungdomar passar på att få extra energi en kväll som denna. Rullskidåkning för dem också.

Och extra energi är vad det ger. Även om det inte direkt blir något träningspass så kan jag finjustera tekniken. Ta i mer när du sätter i staven. Då får du mer kraft i stakningen, säger han som nyss fyllt 10. Han har aldrig lärt sig 80-talstekniken. För honom är det helt naturligt att huggstaka.

måndag 19 november 2012

Vid sidan av

Står vid sidan av i dag. Men inte från början. Det är vid löpskolningsövningarna det hugger till i vaden. Den högra. Igen. Står därför vid sidan och dirigerar. Testar samma intervall med friidrottarna som jag hade med skidåkarna förra veckan. Här är bredare väg och det passar bra eftersom vi är 22 stycken. Efter intervaller är det dags att springa hem.

Nej, inte för mig. Jag går. Tillsammans med ännu en skadad löpare, en ung sådan. 10- åringen bredvid mig pratar på och den två kilometer långa sträckan känns betydligt kortare. Hinner inte tänka på min vad. Det gör jag däremot nu. Gubbvaden har slagit till igen. Och det är ingen rolig historia. Nu måste någon ta mina pass både på onsdag och torsdag :-(

Och vila? Det är ju inte min grej riktigt.

lördag 17 november 2012

Tidig lördag

Är du vaken? Sms:et kommer klockan 5.30. Träningskompisen tror att klockan är 6.30 som avtalat :-) Så redan strax efter halv sex ger vi oss i väg. En timme tidigare än planerat. Men vad gör det? Lördagen blir helt enkelt en timme längre :-) När vi når skylten Skurugata 4 har vi sprungit sju kilometer, det vill säga halva sträckan.

Det går riktigt tungt i dag. Beror antagligen på torsdagens styrkeövningar. Lite löpvila efter det här passet - sen är jag på topp igen.

När vi efter 1.24 är tillbaka har det redan börjat ljusna. Och vi har till och med sprungit de sista kilometrarna med släckta pannlampor.

fredag 16 november 2012

Lägesrapport


Det är nu drygt tre månader kvar till Vasaloppet. Träningen flyter på bra och jag är hel, frisk och skapligt vältränad. På grund av tidigare skador har jag inga långpass att falla tillbaka på men tack vare regelbundna löp- och styrkepass är jag ändå relativt stark. Vad jag hoppas på är en snörik vinter med mycket skidåkning. Grunden för att klara av hård skidträning har jag. Det hänger på snön.

Däremot ser säsongen än så länge ut att vara - bara Vasaloppet. Om det kan bli något mer här hemma är upp till vädergudarna att besluta. Mitt val denna vinter föll på en Alpresa med familj och vänner - istället för långlopp med mina skidfantaster. En vecka i Alperna ger antagligen mersmak, trots att den bara delvis kommer att innebära längdåkning.

Men det blir fler långlopp. Till 2014 hoppas jag att det är ett Worldlopp som hägrar, någonstans i Europa. Om det då blir Dolomieten Lauf, König Ludwig Lauf eller Marcialonga är frågan? Eller Alperna med familjen - utför och after ski? Hmm.

Det är tur att Vasaloppet ändå är en stabil punkt. Något säkert. Om jag genomför nästa års lopp har jag bara ett kvar till - 10 stycken :-) Det ni. Klarar jag att få ihop 10 är jag väldigt nöjd. Helt klart en bedrift. För nio mil åker man inte bara så där.

torsdag 15 november 2012

Styrka, spänst och intervall

Har bara i tanken planerat dagens Vasaloppsträning, inte rent praktiskt. Det blir ändå ett riktigt bra pass. Inledningsvis uppvärmning i cirka två kilometer följt av löpskolning på banvallen innan själva styrke- och intervalldelen tar vid. Vi delar in oss två och två. Eftersom vi är 15 stycken är en grupp tre. Den ena springer sedan två lampor, vänder och tillbaka medan den andra gör armhävningar. Därefter byte, löpning/armhävningar, nästa omgång byter vi ut armhävningar mot upphopp och tredje gången är det plankan i stället. Och så fortsätter vi...tre varv. Med andra ord nio löpintervaller. Sen är vi redo för ännu mer. Två och två igen, en springer och en vilar - växlar. Avslutningsvis olika hoppövningar samt utfallssteg. Så där. Ett pass närmare Vasaloppet :-)

onsdag 14 november 2012

Medicinboll

Leder uppvärmningen utomhus även denna onsdag. Är sedan med på löpskolning inomhus samt träningspassets höjdpunkt: Antonias styrkepass. Två och två gör vi övningar tillsammans med medicinboll. Under tränare Ankis ledning avslutar sedan ungdomarna med stafett.

Medicinboll är något för framtida pass :-) Helt klart.

tisdag 13 november 2012

Förnyad energi

Lämnar Ekstigen strax före halv sex. Några moln skingrar den i går kväll stjärnklara himmeln. Men det är frost på marken och någon minusgrad i luften. Vindstilla, lugnt, tyst och mörkt. Vi blir bara två i dag. Rundan är avklarad på cirka halvtimmen. Tempot är högt, framför allt för en som knappt hunnit återhämta sig från gårdagens intervaller :-) Nu väntar ännu en dag, med förnyad energi - tack vare morgonens härliga löppass.

måndag 12 november 2012

Löpskolning och intervaller

Kvällens deltagare på friidrottsträningen är 18 till antalet. Har till min hjälp tre till ledare och alla får vi ett bra intervallpass, ung som äldre :-) Löpskolning är ett stående inslag efter uppvärmningsrundan. Intervaller i Vildparken är passets huvudmoment. Är verkligen imponerad av alla som kämpar så. Och om en vecka är det dags igen.

Skidkväll för skidtjejer

För alla skidtjejer :-)

Häng med till Landsbro och träna tisdagen den 27/11! På programmet styrka och rörlighet, enklare måltid samt föreläsning av f d elitåkaren och numera av Svenska Skidförbundet projektanställda Jenny Limby.


Anmälan till smalands.skidforbund@swipnet.se.

lördag 10 november 2012

Zonträff

Zonträff innebär träning. Detta För ungdomarna som deltar i vinterns zontävlingar på Höglandet. Vi föräldrar är ledare. Fyra olika stationer a 50 minuter. Start klockan 10 och avslutning klockan 15. Skejt och klassiskt på rullskidor, löpskytte (skidskytte fast löpning...) samt styrkestation är de olika delmomenten under träningsdagen.

Tänk om alla barn kunde få uppleva detta! Och även en vuxenvariant hade varit uppskattad :-))




torsdag 8 november 2012

Helt ok torsdagskväll

Det är inte några ungdomar som ger sig i väg. Inte i min grupp. Men trots relativt hög medelålder kör vi på. I dag kanske hårdare än vanligt. Efter en längre uppvärmning kör vi - inspirerad av friidrotten - löpskolning. För flertalet är det första gången, vilket säkert kommer ge träningsvärk inom de närmaste dagarna :-) Stolpintervaller och backrace sedan avslutande bålövningar. Dusch och fika på det. En helt ok torsdagskväll.

onsdag 7 november 2012

Kvällspass

I kväll är vi 20 stycken på friidrottarnas uppvärmning utomhus. Sakta joggar vi cykelvägarna fram. Det blir en halvtimme och cirka tre kilometer. Medan friidrottarna sedan fortsätter inomhus med styrka, snabbhet och smidighet fortsätter jag vanliga rundan tillsammans med min vanliga träningskompis. Det är lika mörkt som på morgonen. Kunde lika gärna varit ett morgonpass som kvällspass.

tisdag 6 november 2012

Pannlampa på


Pannlampa på. Sen möts vi, fyra morgontidiga löpare. Rundan är den samma som vanligt. Cirka sex kilometer och drygt en halvtimme. Kort därefter ljusnar det och ännu en dag är i antågande. En regnig tisdag. I november.

Läs mer om morgonpass här.


måndag 5 november 2012

Redo för löppass


Olof och jag redo för ett löppass. ESIK:s uteträning. Första för säsongen. Vi är fyra ledare och sammanlagt 19 stycken. På programmet i dag: Uppvärmning, löpskolning, löpning, backintervaller, spänsthopp och avslutningsvis lätt löpning tillbaka. En timme.

På onsdag är det premiär för höstens inomhusträning. Men inte med mig som ledare. Drömmer i stället om ett eget pass då. Vi får väl se.

söndag 4 november 2012

Springer vidare


Efter Stockerydssjön går det upp ända till masten. Här stannar jag och fotar innan det går utför.

Springer av mig dagens ideella insats: Tipspromenaden, en veckas förberedelse med frågor och bakning och nästan en heldag i skidstugan. Men nu är det över. För i år. 

Springer vidare. Och är grymt tacksam att jag kan det. Höften: ok. Vaden: ok. Hälsenan: ok.




lördag 3 november 2012

Rullskidor



Efter en mycket trevlig och mycket sen kväll ger jag mig i väg först vid halv tio denna förmiddag. Ändå är det knappt ingen trafik på Skurugatavägen.

Djuren är inne, löven har fallit ner och jägarna har gjort sitt för denna gång. En ny årstid är på väg. Vi lämnar sakta hösten och snart, snart är det skidåkning i stället. Det är bara vintern jag inte utnyttjar på Skurugatavägen. Övriga årstider på denna väg lever jag liksom med. Och än hinner jag nog med ett par pass till.



torsdag 1 november 2012

Blivande Vasaloppsåkare?



Jag är en av sju ledare denna kväll. För ungdomarna under 12 år. De aktiva är ungefär dubbelt så många som ledarna. Ingen dålig statistik för klubbens ledarverksamhet. Och för att vara höstlov och en del bortresta är det bra uppslutning även bland deltagande ungdomar.

Undrar om det är ett gäng blivande Vasaloppsåkare vi nu fostrar? Då menar jag Vasaloppet. Ungdomsvasan  har flera redan genomfört. Kortvasan och Tjejvasan står väl i tur. Till söndagens Vasalopp dröjer det dock några år till. Några år av träning och erfarenhet. För nio mil åker man inte hur lätt som helst.


05:15


Klockan ringer redan kvart över fem. Tio minuter senare träffas Malin och jag vid korsningen Husargatan och Ydrevägen. Vi småjoggar ner till Jullan som också är redo.

Det är tack vare Jullan vi är ute så här tidigt. Efter att hon i går skrivit Paolo Robertos ord "Underskatta aldrig en människa som går upp 05.30 för att springa" på fb, resulterade det i tre morgontidiga löpare. Dessutom har jag på känn att vi blir fyra nästa vecka - eller kanske ännu fler :-)

Efter en så tidig morgonrunda blir det dessutom tid över för en låång frukost :-)