lördag 29 september 2012

Lycka till



I dag är två av Eksjö Södras lag kvalificerade till Smålandsfinalen i Lag-UDM i friidrott. Det är P11 och F13-lagen. Platsen är Jönköping och formen är god. Hoppas jag. Lycka till :-)

Lag-UDM

fredag 28 september 2012

Arbetsglädje


Lika viktigt som att fylla på med energi på fritiden, lika viktigt är det ju att få energi från jobbet. Här en bild från gårdagens studiebesök i Knutstorp. Arbetsglädjen är nog underskattad ibland. Själv har jag en arbetsplats som ger energi. Det hoppas jag att alla har.

Trevlig helg :-)

torsdag 27 september 2012

Backträning


Backträning. Vill man testa sin form är backe perfekt. I kväll får jag kvitto på det jag känner - formen är långt i från perfekt. Men det är fem månader kvar så det ska nog ordna sig. Till Vasaloppet är jag stark igen. Alla gånger.

Kvällens Vasaloppsträning innehåller backlöpning. Två varv på vår "backrunda" (som består av tre lååånga backar) samt en gång i slalombacken med styrkeövningar. Med uppvärmning och avslutande lugn löpning tillbaka, knappt en timme.

Suverän träning. En härlig höstkväll och sist men inte minst - väldigt trevligt sällskap, i form av härliga klubbkompisar :-)


onsdag 26 september 2012

Morgonpass


Det är ingen soluppgång att njuta av men heller inget regn. Nattens nederbörd innebär dock syrerik luft denna tidiga morgon.

Träningskläderna ligger redo då klockan ringer. 05.30 är det dock lite väl mörkt ute. Men ganska snart ljusnar det. I förväg har jag bestämt runda. Det blir den vanliga. Den där lamporna lyser en tredjedel, där det mörka skogspartiet är relativt kort och där Kisavägen under några hundra meter lyses upp av den trafik som redan är ute. Rundan är knappt 6 km. Med intervallbetonad löpning blir det ett bra pass. Trots den tidiga timmen.

Det är snart oktober. I går hade vi ledarträff inför ungdomarnas skidträning. Det är nära nu. Eller ganska nära. I alla fall känns skidsäsongen inte allt för avlägsen. Inom en snar framtid plockar vi fram dem igen. Skidorna.

måndag 24 september 2012

Tät dimma


Dimman ligger tät då jag kommer tillbaka. När jag ger mig ut är det nästan bäckmörkt. Ett mörker som snart blir ljus. En tidig morgon som snart blir dag. En trött själ som vaknar till liv. Från sömn till vakenhet. Från seg till pigg.

Ännu ett kort löppass. Som sätter tonen för dagen. Och hela veckan.

söndag 23 september 2012

Träning och tidsbrist


Söndagsträning i skidbacken. I dag utan stenar. Ett pass anpassat till dess yngsta deltagare. Det innebär i praktiken ett kortare pass. Men backe är backe och intensiteten blir därefter.

Backe är helt klart att rekommendera för den med tidsbrist.

Tidsbrist. En helg helt uppbokad låg framför mig. Två dagars skidkonvent i Jönköping samt resa till och från båda dagarna. Inte mycket tid över. Söndagens sena stavass samt lördagens tidiga löppass resulterar i sammanlagt drygt en timme. Drygt en timme är m y c k e t mer än inget alls :-) Det är underhållande träning, inte direkt uppbyggande. Men den dagen kommer också. När ett rejält träningspass väntar igen. Kanske redan i veckan?



lördag 22 september 2012

Skidkonvent i Jönköping


Det är Skidkonvent i Jönköping i dag. Innan vi går in på Elmia möts vi av inspiration. Eller kanske hopp. Snö. Vinter. Skidåkning.

Ett skidkonvent är inte alltid man har möjlighet att gå på. Speciellt inte om det är i Umeå eller Borlänge eller andra platser som för oss inte är lämpliga att åka till över dagen. Men i år är det ett ypperligt tillfälle. Ledare för Svenska Skidförbundet är på plats, liksom ett antal duktiga och engagerade föreläsare.

För oss som väljer bort kvällens middag slutar dagen med det praktiska passet. Själv väljer jag rullskidåkningen. Tyvärr är det kallt och blött men tips får vi och efter en snabb dusch och bastu är jag ändå nöjd.

Mina förväntningar är låga inför dagen. Med alldeles för mycket under alldeles för lång tid har träning och skidåkning kommit ovanligt långt ner på prioriteringslistan. Men nu är det dags att tänka om. Dagen ger den inspiration som behövs. Dessutom väntar ännu en dag i morgon, i skidåkningens tecken. I Jönköping. På Elmia. Med trevliga klubbkompisar, gamla skidvänner och ett gäng kända skidåkare.

Nu vänder det. NU är det skidåkning igen. Eller, så klart, träning inför skidåkning, som gäller. Det går inte att prioritera bort sådant.

Amen.


torsdag 20 september 2012

Utfallssteg i backe



Utfallssteg i backe - med stavar. Varning för träningsvärk om du inte har gjort övningen innan :-) Vi brukar gå cirka tio steg uppåt och sedan vända, alternativt vila några sekunder och fortsätta ytterligare tio steg uppåt.


Alternativt byta ut stavarna mot en sten. Välj hur tung du orkar. Tio till tolv steg.

onsdag 19 september 2012

Backträning med styrka



Lägg i från dig stavarna uppe i backen och gå med stenar ner.

Sträck ut armarna och snurra i små cirklar. Ta inte för tunga stenar. I början kan det räcka att bara snurra på armarna - utan stenar.





Använd en tyngre sten och arbeta med armarna, upp och ner som på bilderna.


Variant är att lyfta stenen ovanför huvudet och sedan bakåt och upp i gen.

I morgon - utfallssteg i backen :-)

tisdag 18 september 2012

Varianter på stavgång




Indianhopp i backe. Med stavar. Hoppa som vanligt och lägg sedan till armarna. Skjut i från med staven och upp med knät. Kul variant när man kört sprättande och gång ett antal gånger.

I morgon blir det styrka i backen :-)

måndag 17 september 2012

Sprättande stavgång


Med sprättande stavgång - springer man med stavarna. Ta i med armarna, bak med staven och skjut i från,  blicken upp.

Kanonbra träning - även för friidrottande barn. Ger spänst, snabbhet, uthållighet och styrka. För skidåkaren blir det lite av ett teknikpass också.


Missa inte morgondagens inlägg om ännu en variant :-)


söndag 16 september 2012

Stavgång i backe


Stavgång i backe. Med en bra lutning och längd får man upp pulsen även utan att springa med stavarna. Att gå i backe med stavar fungerar som vanlig stavgång - med den skillnaden att pulsen höjs betydligt mer.

Blicken upp i backen - och gå :-)

Missa inte morgondagens inlägg om sprättande stavgång.

fredag 14 september 2012

Resglädje


Dagens inspiration är hämtad ur boken Livsglädje av UllaBritt Berglund:

"Att ge sig av kräver mod och företagsamhet. Mod är att våga göra något nytt. Att resa ger distans - livet ter sig annorlunda. Att byta synvinkel och se livet från en annan sida är nyttigt, att bryta upp från det invanda. Bara den som ger sig av hittar nya vägar. Bara den som reser kan jämföra. Det finns en väldig kraft och självkänsla i det."



torsdag 13 september 2012

Skidupptakt



Dagens Skidupptakten är flyttad till nästa torsdag den 20:e september. Vi träffas i skidstugan efter träningen. Här informerar våra duktiga tränare om Torsby, Orsa, Tjejvasan och Vasaloppet. Orsalägret blev fullt - direkt. Det liknar Cykelvasan - på några timmar är det fullbokat. Populärare än någonsin. Till Torsby lär det också bli fullt.
Till Tjejvasan har vi boende för 30 personer. Till Vasaloppet har vi en hel buss till vårt förfogande.

Som sagt, populärare än någonsin :-) Det ligger i tiden. Att röra sig. Må väl. Och åka något av Vasaloppen.

onsdag 12 september 2012

Närodlat


Närodlat. Nu är det dags att fylla på inför vintern. Färsk frukt, färska rotfrukter.

Med ekologiska råvaror får du i dig mer näring och mindre gifter :-)

Smaklig höst!

måndag 10 september 2012

Frukost


Det är svårt att ändra på vanor. Kanske framför allt frukostvanor. Samma sak år ut och år in.

Jag har en stor inspirationskälla när det gäller mat. Hon har till exempel inspirerat mig att testa denna frukost, nötter, smör och en kopp kaffe (för min del: Löfbergs ekologiska :-).

Alldeles utmärkt efter ett tidigt träningspass. Det nybakade brödets tid är förbi.

Tack Birgitta! Det känns, precis som du har skrivit, lite som en grov smörgås med smör :-) Om det nu är det man vill ha.

fredag 7 september 2012

Smoothie


En smoothie. Fyll den med bär och frukt. Fullt av nyttiga antioxidanter :-)

Här är ett recept med äpple.

Mixa äppelbitar, banan, hasselnötter med vatten, lite olivolja, kanel och kardemumma. klart!

"Ett äpple om dagen håller doktorn borta."

Veckans Vasaloppsträning


Sju damer i sina bästa åldrar. Tränandes inför Vasaloppsveckan. Denna gång med stavar, utan stenar. Sprättande stavgång, vanlig stavgång, hoppsasteg, två och två samt utfallssteg. Tillsammans med lätt löpning till och från backen samt fem plankan á 40 sekunder och 20 sekunders vila blir det ett effektivt pass på cirka timmen. Stretching också. Så klart. Vi vet att rörlighet är viktigt. Ingen av oss blir yngre - däremot vill vi kunna bli äldre, med god hälsa :-)

På väg tillbaka diskuterar vi just åldrande. Lite småkrämpor. Några har passerat femtio. Några är nära. Det gäller att hålla. Träna smart. Just i det avseendet är stavträning suveränt. Inte samma belastning på knä och höfter. I tio års tid har vi tränat ihop. Och vi ser med glädje fram emot nästa tio....

torsdag 6 september 2012

Inspiration och motivation


Även för mig ges i dag chansen - att åka rullskidor under arbetstid. Redan då beslutet om att lägga arbetsplatsträffen uppe hos kollegan i Skurugata tas, ser jag möjligheten. Kollegorna tar sig med bil och jag med rullskidor, den vackra vägen upp till Skurugata. Solen skiner och det blir ännu ett underbart träningspass bland backarna mot den lilla byn Skurugata.

Vi diskuterar vision. Mål och delmål. Slogan. Osökt kommer jag att tänka på visionen för bloggen. Den är glasklar, till skillnad från jobbets. Vi är nästan, men inte helt, överens. Vad gäller bloggen handlar det om två saker: Inspiration och Motivation. Till hälsa och välmående. Thats it.

Perspektiv


Forskning visar att inte bara vistelse i naturen triggar i gång våra må bra hormoner. Även en bild på vacker natur påverkar :-) Därför tar jag fram en alpbild och minns tillbaka.

Gårdagens rullskidpass innebar två deltagande ungdomar (och en elitungdom) och två ledare - jag och huvudtränare Persson. I min annars tillfälligt superstressiga tillvaro, blir detta en lugn stund. Vi stakar sakta upp och glider nedför, på gamla Nässjövägen. Det är en vacker, kuperad väg med lite trafik. Det är sådant som behövs för att avskärma tankarna på allt som ska göras. Vi har i stort sett varsin adept. Det är inget pass som ger några svettdroppar men nog höjs pulsen då vi stakar från bron och upp till toppen av backen. Det ger energi och perspektiv på tillvaron. De borttappade nycklarna är återfunna. Ett bekymmer mindre.

tisdag 4 september 2012

Vasaloppet


Vasaloppet. Ett halvår kvar. Formen är halvbra.

Springer i dag 8 km i lugnt tempo. Det som ger mest detta pass är sällskapet med allra bästa träningskompanjonen. En social stund. Avkoppling. Och lite träning.

För att slå årets Vasaloppstid behöver jag mer träning. Eller ännu snabbare före :-)

Men tiden är inte allt. Kanske kommer man med åren fram till att tid och placering bara är en siffra? Det är deltagandet som räknas. Eller upplevelsen. Något att sträva mot. Något att se fram emot. En helg på liggunderlag. I gympasal.

När tiden tillåter ska jag plocka fram cykeln. Det är skonsam träning. Till skillnad mot löpning.

Ett halvår kvar. Formen är halvbra.

Nu kan det bara bli bättre.

måndag 3 september 2012

Alpbetraktelse


Ännu en alpbetraktelse. Ännu fler underbara människor.

Till Alplandet vi for
och i packningen hade vi vandringsskor

I Halle sover vi första natten
sen är det dags att plocka fram vandringshatten

Neukirchen vi under kvällen når
Den ort som i veckan kommer bli "vår"

Med fantastisk mat
tömmer vi var dag våra fat

Gemütlich och vackert med sol det är
och vi alla i vår solbränna klär

Regn vi får på freda´n i Zell am See
då går vi på kondis och dricker kaffe eller te

Sista kvällen på Hotel Gassner blir det skratt
för Charles underhållning lyfter vi vår hatt!

Göttingen är nästa stopp
och här finner vi inte en enda topp

Sista da´n med färjor två
innan vi våra hemorter nå
med alla minnen vi lyckats få

Hoppas vi syns en annan gång
på ännu en resa så lång