söndag 13 maj 2012

Varför rullskidåkning?


Det är många denna vår som frågat mig om rullskidträning. Framför allt de som varit intresserade av att börja. Men det finns även de som frågat: Varför rullskidåkning? Kanske syftar de på att det är långt kvar till vintern?

Och varför åker man då rullskidor? Att vara skadad är inte den enda anledningen. Det är en rolig träningsform och det är ett bra komplement till annan träning. Rullskidåkning är också bästa styrketräningen, man tränar mage-, rygg- och armstyrka - riktig uthållighetsstyrka!

Givetvis går det att variera rullskidträningen. Som nybörjare är det nog lämpligast att hitta en runda utan vare sig backar eller trafik. Den som är nybörjare vinner på att teknikträna. Ju bättre teknik du har desto fortare kan du genomföra dina pass. Balansen kan vara bra att träna både för nybörjare och rutinerade rullskidåkare. Man kan t ex åka i ett lugnt tempo och rulla så långt som möjligt på en skida åt gången.

Den som börjar känna sig hemma på rullskidorna kan testa att köra intervall på rullskidorna. Värm upp några kilometer i lugnt tempo. Välj sedan någon intervall, en tid eller en sträcka. Intervallträna i cirka en halvtimme och kör sedan lugnt i 10-20 minuter till. Det går också att intervallträna i backar. På Skurugatavägen har jag backe efter backe vilket ju blir naturlig intervall. Alla har dock inte uppförsbackar på rad, då får man istället åka upp och ner för samma backe.

Kör man flera pass rullskidor per vecka är det lämpligt att åka olika rundor, intensitet och sträckor. Välj kanske en längre runda på helgen och några kortare snabba pass i veckan. Tränar man flera gånger under vardagarna ska nog ett av de passen också gå i distanstempo, alltså lite lugnare.

Det finns mycket att säga om denna träningsform, som har kommit att bli min stora favorit. Jag kommer därför tillbaka i fler inlägg med mer tips och fakta som rör rullskidåkningen. Vi hörs!

1 kommentar: