tisdag 15 maj 2012

Mer om rullskidåkning


Rullskidåkningen är bra inte bara för elitskidåkare och elitmotionärer :-) Även för "vanliga" motionärer är det ett perfekt komplement till vanlig längskidåkning. Rullandet ger ju en mycket effektiv styrketräning för hela överkroppen samtidigt som konditionen förbättras.
Vad är då viktigt att tänka på?

Stavarna ska vara lika långa som skidstavarna. Men byt gärna spetsar till speciella rullskidspetsar. Slipa spetsarna ofta, gärna efter varje pass.

Jag använder ett par gamla pjäxor till rullskidträningen. Just rullskidåkning sliter på pjäxorna. Kanske bättre att spara på de bästa pjäxorna till vintern?

Använd reflexväst om du åker på en vanlig bilväg. Ha för vana att alltid använda hjälm, en vanlig cykelhjälm blir perfekt. Knäskydd och armbågsskydd kan vara bra för nybörjaren.

Åk på höger sida, det gör de flesta. Vänster sida är för personer som håller samma fart som gångaren, men som van rullskidåkare går det ju snabbare än så. Välj med fördel cykelvägar eller bilväg som inte är så trafikerad.

Ha koll på rundan du åker. Är det branta nedförsbackar så tänk på att det inte är helt lätt att bromsa nedför.

Asfalten du åker spelar viss roll. Slät fin asfalt gör det lättrullat men ger ofta dåligt fäste för stavarna. Jag föredrar en mer skrovlig yta där stavarna kan få bättre fäste.


2 kommentarer:

  1. Vad kul med alla rullskidinlägg! Måste ta mig lite tid att läsa. Hur sliper du spetsarna?

    SvaraRadera
  2. Hallå! Har en liten "slip" som man sätter fast på borrmaskinen. Sen går det enkelt att slipa. Ska helst göras efter varje pass. Jag gör det alldeles för sällan!

    SvaraRadera