fredag 30 april 2010

Hårdare tempo

I går lyckades jag äntligen springa ett längre långpass. 26 km är det längsta jag sprungit i år. Dessutom i ett tempo jag inte haft tidigare.

Brukar ligga på 6 min/km (uppskattningsvis, har ju ingen gps-klocka). I går var tempot bitvis under 5 min/km. Jag sprang helt enkelt med en person som är betydligt snabbare än mig.

I dag känns det i kroppen så som det gör dagen efter ett lopp (ända gången jag normalt springer fortare än vanligt).

Inser plötsligt att mitt lugna behagliga lunktempo är alldeles för lågt.

Ett behagligt lunktempo blir man inte snabbare av.

Fast är det snabbare jag vill bli?

Om det är så, är det helt enkelt följande som gäller:

Hårdare tempo och inköp av gps-klocka.

onsdag 28 april 2010

10 anmälda

Det är i dagsläget 10 stycken anmälda till resan.

Antagligen (förhoppningsvis) det dubbla nästa vecka......

måndag 26 april 2010

Anmälan

Det är hög tid att anmäla sig. Trots att det bara är slutet av april behöver vi veta hur många som vill åka med. Jag har redan kontaktat några personer i Landsbro, Nässjö och Nybro.

Anmälningarna behöver komma in så att vi kan fortsätta planera för vår resa - till Marcialonga.

Nio månader är det kvar till loppet. Tänk vad vi ska träna tills dess.

söndag 25 april 2010

Är det värt det?


Vid sjätte kontrollen är jag helt borta.

Men det börjar redan kvällen innan. Somnar med lätt huvudvärk efter alla karuseller och berg- och dalbanor på Liseberg. Följande morgon ska vi i väg 7.30. Barn som är trötta och även vuxna. Hinner tänka mer än en gång: Är det värt det? Tidig morgon och ännu en hel dag. Hus och trädgård förfaller. Är det värt det? Och egentligen behöver jag mer löpträning, gärna väg och gärna utan stopp. För mig som är mer löpare än orienterare blir det ofta just många stopp. Var är jag? På bussen ner till Nybro frågar jag mig igen: Är det värt det?

Springer uppvärmningsvarv med sonen, U1 1,9 km. Sen bär det av på Ö3, lätt bana 4,2 km. Springer de första tre kontrollerna tillsammans med mannen som har samma på sin bana. Till fjärde kontrollen är jag själv. Men det finns tydliga ledstänger så dit är allt ok. Men sen. Kontroll fem, katastrof och sen kontroll nummer sex. Där frågar jag efter vägen hem. Springer mot norr vilket damen jag frågar upplyser mig om. Vänder igen. Tänk om jag inte kommer fram till stigen som leder tillbaka till tävlingsplatsen? Tvekar. Vänder igen. Gör ett nytt försök och snart har jag helt oväntat och helt osannolikt faktiskt hittat kontrollen. Tar kompassriktning till kontroll 7 - spik. Samma till kontroll 8. Därefter återstår två kontroller, med ledstänger. Hur enkelt som helst.

Orienteringsskorna som fick vila hela förra säsongen verkar ha torkat in en halvstorlek. Med skoskav och blåsor, genomsura skor och ett par strumpor som troligen aldrig mer blir vita igen, tar jag mig i mål.

Tiden blir 1.40. På en bana som ska vara lätt. Själv anser jag att den inte ens klassade i medelsvår utan snarare svår bana. För mig handlar orientering varken om tid eller placering. Det handlar om att hitta kontrollerna. På en svår bana blir det komplicerat.

Dagens pass blir - om man ser till tiden - ett långpass. Det innehåller tempoökningar de få gånger jag är säker på vägvalet, mycket backar är det och intervall - så klart.

Det har sina fördelar att vara ute länge. Det är nämligen ingen kö i duschen, som faktiskt fortfarande sprutar ut varmvatten.

Där står jag ensam i duschen, solen i ögonen och med himlen som tak. Just där och just då vet jag: Det är värt det.

lördag 24 april 2010

Göteborg

Efter en heldag i Göteborg är vi hemma. I morgon bär det av igen. Samma färdsätt - buss - men nytt resmål. Ingen Lisebergsbana eller Balder, i stället karta och kompass.

Det är dags för säsongens första orienteringstävling.

På förhand kan jag inte säga om det blir ett långdistanspass, tempopass eller intervaller. För min del beror det helt på dagsformen, d v s kartläsningsformen.


fredag 23 april 2010

Ändrad träningsplan

Vid lunchtid i dag regnar det, övergår i snö och någon timme senare är det hagel utanför fönstret. Tanken på långpass just då, är långt borta.

Senare på eftermiddagen är det uppehåll och vid femtiden nära nog lite sol. Tur det. Kommer i väg men det faktum att det är fredag kväll och morgondagens tidiga avgång räcker för att ändra träningsplanen något. Det blir en kortare runda än vad jag tänkt från början. 1.56 är väl ok men om drygt en månad ska jag springa det dubbla....

I morgon är jag borta hela dagen. Ingen träning i stället......

torsdag 22 april 2010

Löpglada tjejer

I dag är det inte någon 10-årsmedalj som motiverar mig att träna. Det är springjuntan.

Vi är fem löpglada tjejer som ger oss i väg. Det blir lite löpskolning inledningsvis sedan 6 stycken 1 minutersintervaller. Sammanlagt är vi ute 50 minuter (p g a att ingen av oss har gps-klocka kan jag inte redogöra för distansen....).

Efter dusch väntar maten. Det är hemlagad, ekologisk ärtsoppa, fantastiskt god. Till efterrätt en helt underbar kladdkaka med hallon och grädde - allt fryst. Tack Lotta!

En toppenkväll, som alltid när vi träffas.

I morgon är det långpass igen. Fredag är egentligen ingen optimal långpassdag men då helgen är vikt för annat får man hitta andra lösningar.

Missa inte rapport från långpasset, i morgon.....

onsdag 21 april 2010

Diplom och medaljer

Under lördagens skidfest kom jag i kontakt med ytterligare någonting som nu motiverar mig att satsa åtminstone tre år till på Vasaloppet.

Egentligen är jag inte mycket för diplom och medaljer (undantag New York marathon, Vasaloppet i Kina och dylika lopp).

De gigantiska Vasaloppsdiplomen skulle kunna - om jag sparat dem - tapetsera ett helt rum.

Trots detta är det en medalj som fångat mitt intresse. Vasaloppets lilla (tack och lov inte så stor)10-årsmedalj.

Ser framför mig hur denna inspiration pryder min klädsel under 2013 års skidfest.

I dag är det vilodag igen. Men i morgon då äntligen.......

tisdag 20 april 2010

Vilodag

Det är inte själva träningen som gör dig bättre. Det är vilan.

måndag 19 april 2010

En vanlig dag

Vissa dagar är helt vanliga. Som i dag (med undantag av att jag varken lämnar eller hämtar).

Upp i ottan. Frukost och tidningen. Jobb. Lunch. Jobb.

...och så träning, förstås. Tack och lov. Det är nog just detta som räddar dagen från att helt blekna bort. Vanlig distanslöpning med ett avslutande 60-metersrace mot sonen. På friidrottsbanan.

Jag har lovat att ge allt. Tror att jag ska vinna, om än med liten marginal. Men jag blir slagen av 9-åringen. Är faktiskt inte helt säker på att han gett allt....

Långsam mamma. Snabb son.

söndag 18 april 2010

Vilodag

Ingen träning i dag. Borde innebära sovmorgon. Men nej. DM i terräng står på dagordningen. Inte jag utan barnen.

Står och hejar. Blir inspirerad av alla löpglada. Men långpasset sitter i, det är helt rätt att vila.

Gårdagens skidfest blev hellyckad. Nu satsar vi vidare: Marcialonga och Vasaloppet 2011.

lördag 17 april 2010

Skidfest

Långpass och fjärde passet för denna vecka. Det innebär vila i morgon.

I kväll däremot, är det fest. Skidfest. Inte alls som gamla tiders skidfest. Betydligt stillsammare med tipspromenad, bildspel och musikfrågesport. Mycket trevligt så klart. Tiderna förändras.

I kväll ska vi marknadsföra Marcialongaresan. Övertala några fler?

Ser fram emot kvällen. Festen och alla trevliga människor.

fredag 16 april 2010

Innehållsrik dag

Har en kompis som är massör. I dag har hon masserat bort mjölksyran i benen (tack Pernilla!).

En innehållsrik dag. Först föreläsning av Zarah Öberg om kost och hälsa. Inget vetemjöl, inget socker och kokt vatten. Inget nytt kanske (jo, det där med vattnet, att koka innan) men en bra påminnelse. Det bästa av allt: Ska på kostkurs om två veckor med samma Zarah som kursledare. Ska bli mycket intressant, ser verkligen fram emot det.

Sen har jag varit i vackra Ramkvilla. På utvecklingssamtal hos en av mina arbetsgivare. Eftersom det handlar om resor är det också det som diskuteras. Ett av mina absoluta favoritintressen. Blir otroligt ressugen. Tur att det bara är några veckor kvar till.......

torsdag 15 april 2010

Mjölksyra

Dagens backpass var urjobbig. Kände mjölksyra redan från start. Undrar om det är överträning? Hur som helst blir det vila i morgon. Innan lördagens långpass.

Ser fram emot morgondagen, inte bara vilan, utan.......

onsdag 14 april 2010

Konsten att pressa sig själv

Onsdag är min yogadag. Men inte i dag och inte förra veckan heller. Min yogalärare är antingen sjuk eller borta. Dessutom är jag själv iväg nästa vecka. Snart finns ingen återvändo - dags att ta fram yoga-CD:n igen. I morgon, kanske...

På löpfronten har det varit behövligt med vila efter helgens långpass. Gårdagens löpning blev ett återhämtningspass. Men i dag var jag redo igen. Intervallpass.

Det optimala skulle ha varit intervaller med mer intensitet. Men då jag springer själv, som i dag, brukar jag inte lyckas pressa mig tillräckligt.

I morgon är det skidträning igen. Då ska det springas backe och vi är flera stycken. Det kommer att bli tufft.

tisdag 13 april 2010

"Jag är pigg och full av energi"

Fick en fråga om motivation i dag. Även om man är motiverad kan de negativa tankarna komma.

Ett sätt att påverka motivationen är att ta kommandot över de negativa tankarna. De tankarna som säger att "I kväll är jag för trött för att träna".

Bli medveten om tankarna. Slappna av, andas lugnt och styr fokus till något annat, till exempel "Jag är pigg och full av energi".

Ditt undermedvetna kan inte skilja på sanna och påhittade påståenden. Låt din upprepning sjunka in i ditt undermedvetna genom upprepningens kraft och skapa en ny verklighet.


måndag 12 april 2010

Livsstil

I dag har jag haft uppdragsutbildning igen. Kost & Träning. Favoritämnen.

Ofta är det de tilltagande kilona som får oss att förändra vårt liv. Eller helt enkelt att vi vill må bättre. Bli piggare. Orka med vardagen och lite till.....

Men att börja motionera och äta nyttigare är inte gjort i en handvändning. Och utan motivation är det nästan helt omöjligt.

Med andra ord måste vi hitta motivationen. Vad vinner jag på att ändra livsstil?

Är motivationen tillräckligt stor skapar vi nya rutiner, planerar tid för träning och inköp av bra råvaror. Då vi är riktigt motiverade blir träningen av och vi inspireras att äta riktig och bra mat (till skillnad från mycket som är rena rama kemin - inte mat).

Men det tar i alla fall tre veckor innan något blir en vana. Det gäller att hålla ut. Upprepa, upprepa, upprepa. Fokusera på det som är bra, det som lyckas.

Lägg till en bra vana i taget. Ta inte allt på en gång. Rom byggdes inte på en dag.

söndag 11 april 2010

Fjällmara


Morgonens långpass slutar på 2.15. Ingen uppmätt sträcka men uppskattar rundan till drygt två mil. Tänk vad enkelt om man har en gps-klocka, då vet man.

Redan i dagens titel avslöjar jag min nästa utmaning: Fjällmara och då menar jag Vértex fjällmaraton (www.vertex.cx), ett extremt jobbigt maraton i fjällterrräng. Starten går i Edsåsen och målet är i Vålådalen. Längden är 43 km och det är 1700 höjdmeter över Välliste och Ottfjällets höjder.

Det har funnits några olika banor under de fem år som detta lopp anordnats. Jag har sprungit två olika banor och en av dem är just den som vi ska springa i år. Den är grymt jobbig, 1700 höjdmeter är inte att leka med. Sprang duoklass med min träningskompis och vi sprang in på en tid precis över 7 timmar. I år satsar vi på att komma under 7 timmar.

För den som vill vara med om ett fjälläventyr men tycker att 43 km känns väl långt har i stället möjlighet att springa den korta banan som är betydligt lättare och bara 13 km.

Fjällmaran är ett helt äventyr. Nattåg upp till Undersåker och därefter buss till Vålådalen. Boende i stugor eller vandrarhem. Själva loppet startar klockan 9.00 på lördagen och innan kvällens bankett klockan 20.00 har man hunnit med att sitta i badtunnorna (utomhus) och där njuta av både prestationen och den fantastiska utsikten mot fjällandskapet.

Den 6:e upplagan av Vértex Fjällmaraton går av stapeln den 7 augusti.

lördag 10 april 2010

Distanspass

Det blev ett tidigt distanspass med träningskompisen. 5.43 tempo i 14 kilometer. Laddar nu för morgondagens långpass.

Det känns faktiskt ovanligt bra just nu. Känner mig redan starkare än i höstas. Fortsätter det så här är jag under 4 timmar på maran.

Efter Stockholm marathon väntar en ny utmaning. Allt för att hålla motivationen uppe och komma väl förberedd till Marcialonga.

I morgon ska jag avslöja nästa delmål, en stor utmaning kan jag lova.....




fredag 9 april 2010

Funbeat

Jag har just nu 16 träningskompisar på träningssajten funbeat (samt några som inte registrerat någon träning den senaste månaden).

Funbeat är lite som facebook, man vet vad de andra gör. För mig är det peppande att läsa om andras träningar. Dessutom har jag mer koll på min egen träning, på ett överskådligt sätt.

Att bli medlem på funbeat är gratis och hur enkelt som helst. Gå in på www.funbeat.se om du vill veta mer.

Det finns inställningar för den som inte vill visa sin träning för andra.

Snabbt, enkelt och motiverande. Bra ingredienser för den träningssugne.

torsdag 8 april 2010

Torsdagsträningarna

Inga regntunga moln i dag, som vid förra träningspasset. Efter två vilodagar är det vår i luften.

Nästan året om har vi "skidträning" på torsdagar uppe vid klubbstugan. Just specifikt skidor tränar vi inte speciellt ofta, undantag denna vinter då. Barmarkssäsongen, det vill säga vår, sommar och höst (och ibland delar av vintern) tränar vi löpning. För att hålla ihop träningsgruppen, som periodvis är ganska stor, tränar vi nästan alltid någon form av intervall.

Vi är i dagsläget tre "tränare" som turas om att leda. Är det ingen av oss tre som kan är det alltid någon annan som leder gruppen - det är många som varit med länge nu.

Från början var vi en homogen Tjejvasagrupp. Men då vi satte upp som mål att bli en stor vasaloppsklubb deltar även herrarna på både träningar och träningsläger.

I dag har vi sprungit backe. Det var det jobbigaste jag gjort sen Vasaloppet. Vi var 8 stycken tappra skidåkare som sprang. Det är ändå bra uppslutning med tanke på att det bara är början av april än. Fortfarande är det långt till nästa vinter.....

onsdag 7 april 2010

Marcialonga

I dagsläget är det 6 stycken anmälda till vår klubbresa ner till Italien och Marcialonga i januari 2011. Månaden ut inväntar vi fler klubbmedlemmar men sen är det dags att ge sig ut till grannklubbarna och andra långloppsåkande människor. Vi vill ju fylla bussen.

Marcialonga går i provinsen Trento i norra Italien och loppet är 70 km långt med start i Moena, genom Fassadalen, vänder i Canazei och passerar åter Moena mot målgången i Cavalese i Val de Fiemme. För den som tycker att 70 km är för långt finns faktiskt ett alternativ i Marcialonga light som startar i Moena och går i mål i Predazza och är 45 km långt. Båda loppen går i klassisk stil.

Banan är smal och slingrar sig upp och ned i en dal, tätt genom bygatorna ända fram till den sista beryktade uppförsbacken på 2,5 km. Innan backen börjar har man faktiskt möjlighet att stanna - för att valla skidorna inför den tuffa backen.

Det är ca 6000 deltagare och kanske nästan hälften av dem från Sverige och Norge.

Anmälan till loppet gör man på hemsidan www.marcialonga.it.

Det bästa av allt är att vi har flera dagar i Italien, loppet är bara en del av resan.

Jag längtar redan.

tisdag 6 april 2010

Sverige springer

I kväll klockan 21.30 börjar Sverige springer. Häftigt med ett TV-program om löpning (TV4 Sport).

Intresset för löpning blir bara större och större och allt fler har gjort löpningen till en livsstil.

Verkar definitivt vara något att se.


måndag 5 april 2010

Regntunga moln

Det är regntunga moln, lätt duggregn och dimma som möter mig då jag ger mig i väg.

Ingen sol.

Egentligen är det ganska perfekta förhållanden, om man ska springa långpass.

Har vatten med mig i vätskebältet. Vet inte hur lång tid rundan tar, känns som om det var evigheter sen jag sprang den.

Funderar på Marcialonga. Ska nog googla fram lite fakta om loppet och skriva om någon dag.

Det går ovanligt lätt. Men då det återstår ett par kilometer börjar benen kännas tunga. Snart hemma.

Tiden blir 1.54. Eftersom jag (ännu) inte har någon gps-klocka kan jag bara uppskatta avståndet. Bedömer att det är cirka 18-19 km, kanske 20 (det gick ju ändå ganska lätt i dag).

Nästan ett halvmaraton. En bra början. Nästa vecka ökar jag ytterligare några kilometrar.

söndag 4 april 2010

Säsongens sista skidtur

8 km i barnens tempo uppe vid Högfjällshotellet får definitivt avsluta årets skidsäsong.

När vi lämnar Sälen är det solsken från en klarblå himmel som finns kvar på näthinnan.

I morgon väntar första riktiga långpasset inför maran.

lördag 3 april 2010

Full av energi


En dag full av energi. Skidtur till Storfjällsgraven, våffla, solsken, musikunderhållning...

...och ett tidigt löppass.

fredag 2 april 2010

Heldag i backen


Tomas, Kalle, Gustav, Lisa, Olle, Lasse, Märta, Ville, Eva, Pernilla, Adam......Det blev en heldag i backen. Kylan (på grund av blåsten) kompenserades med en förstklassig fika på Majkens Sylta.

torsdag 1 april 2010

Påsk i Sälen

Påsk i Sälen är egentligen helt perfekt. Just i år är det dock två plus och ösregn. Både blött och svårvallat med andra ord.

Annars är det tillräckligt sent på säsongen för att asfalten ska ligga där bar och inbjudande för ett löppass.

Men dagens pass blev allt annat än torrt.

Sälen innebär i vanliga fall skidåkning men då jag plötsligt insåg att det bara är ca två månader kvar till Stocholm marathon och faktiskt hela 10 månader till Marcialonga insåg jag att ett löppass måste gå före.

Eftermiddagens skidpass får mer ses som ett bonuspass, trots ihållande regn....